Els ODS i Blanquerna
Els ODS han pres un enorme impuls en els darrers anys perquè, a diferència d’altres convocatòries —com, per exemple, els predecessors ODM—, interpel·len tots els països, no només els més vulnerables. A més, emfatitzen les interconnexions entre les dimensions socials, econòmiques i mediambientals del desenvolupament sostenible i demanen la implicació explícita de les empreses, la societat civil, el tercer sector i, per descomptat, la universitat.
Al juliol del 2019 la Universitat Ramon Llull va reafirmar el seu compromís per al compliment dels ODS i al setembre va tenir lloc la primera reunió del Grup de Treball Agenda 2030 que, liderada per Oscar Mateos, delegat del rector per impulsar aquest projecte, i presidida pel rector Josep Maria Garrell, va reunir els representants de les diferents institucions de la URL per començar a treballar-hi. “Els centres de la URL ja fa temps que són actius en aquest tema, però aquest Grup de Treball respon a la necessitat de donar-hi una resposta global com a Universitat, i això és complex perquè som deu institucions i un centre adscrit, catorze facultats i escoles i tres instituts universitaris”, assenyala Mateos. “El primer que cal fer és censar les accions que ja s’estan realitzant i incloure-les en una memòria de la Universitat”, va afegir.
En aquesta línia, el divendres 16 d’octubre del 2020, la Universitat Ramon Llull va organitzar la jornada «Horitzó 2030: Mapeig i perspectives dels ODS». El rector de la URL, Josep Maria Garrell, en la seva benvinguda a l’acte, va alertar de la importància de l’impuls d’estratègies orientades al compliment dels ODS. “La pandèmia provocada per la COVID-19 ho ha capgirat absolutament tot, però això no ha de fer que oblidem els reptes que tenim per endavant. L’Agenda 2030 inclou reptes i objectius que hem d’impulsar amb urgència”, ha afirmat el rector. En aquest sentit, la URL va encarregar un any enrere a Oscar Mateos, delegat del rector per a l’impuls de l’Agenda 2030 i professor de Blanquerna-URL, la coordinació, la visualització i l’impuls d’accions que, tot i que algunes d’elles ja s’estaven fent prèviament a les institucions URL, calia que tinguessin “un efecte multiplicatiu”. Aquestes accions s’han recollit en un informe que es va presentar durant la jornada. Aquí trobareu l’extracte del document.
Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Els caps d’Estat i de Govern i alts representants, reunits del 25 al 27 de setembre de 2015 a la seu de les Nacions Unides a Nova York, varen acordar els nous Objectius de desenvolupament sostenible d’abast mundial, coincidint amb el setantè aniversari de l’Organització. “Aquests objectius s’inclouen en l’Agenda 2030, que no és altra cosa que un full de ruta per a l’acció mundial durant els pròxims 15 anys per construir un futur millor per a tots els individus, inclosos els milions de persones que han estat privades de l’oportunitat de portar una vida decent, digna i plena(…) Els infants i el jovent són agents fonamentals del canvi i trobaran en els nous Objectius una plataforma per a encarrilar llur infinita capacitat d’activisme vers la creació d’un món millor(…)La decisió que avui adoptem també té una gran importància històrica (…) Podem ser la primera generació que aconsegueixi posar fi a la pobresa, i podem ser també l’última que encara tingui possibilitats de salvar el planeta. Si aconseguim els nostres objectius, el món serà un lloc millor el 2030.”
Extret del document Transformar el nostre món: L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Per accedir al document sencer, cliqueu aquí.